srpski english

Upis u Pilotsku Akademiju

Da li vidite sebe kao budućeg pilota?

Kroz našu akademiju prošle su stotine kandidata kojima smo pomogli da ostvare svoj san i postanu piloti u civilnom vazduhoplovstvu.
Ukoliko do sada niste imali letačkog iskustva, neka vaš prvi korak bude da nas kontaktirate tako što ćete popuniti formular na stranici za kontakt ili nam se javiti telefonom i posetiti nas u Pilotskoj Akademiji Pegaz.
Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice. Pre odluke o upisu u akademiju, možete se odlučiti da sa našim instruktorima poletite sa našeg baznog aerodroma Lisičiji Jarak kako biste stekli što bolju sliku o zadacima koji Vam predstoje.

Kada donesete odluku o upisu na inicijalni kurs za dozvolu privatnog pilota PPL (A), namenjen svima onima koji nikada nisu leteli, potrebno je da obavite lekarski pregled - klasa 2. Svi piloti su u obavezi da imaju medicinski sertifikat tokom čitave svoje letačke karijere. Pregled se može obaviti na Vojno medicinskoj akademiji (VMA) ili u Air Serbia (Aerodrom Nikola Tesla) gde se detaljnije možete raspitati o samom pregledu.
Uobičajeno pregled obuhvata sledeće:

  • Istoriju bolesti
  • Testiranje čula sluha i vida
  • Pregled rada srca i pluća
  • Analizu krvi i urina
  • i opšti zdravstveni pregled.


Svim kandidatima preporučujemo da provere da li ispunjavaju sve zahteve za sticanje neophodnog lekarskog uverenja pre nego se prijave za upis na neki od naših kurseva.
Nakon stečenog lekarskog uverenja, potpisaćete ugovor o školovanju u Pilotskoj Akademiji Pegaz i vrlo brzo nakon toga uploviti u prelepi svet avijacije.

Zašto postati pilot?

Zanimanje pilota jedno je od najtraženijih i najplaćeniih danas. Sa preko milijardu putnika godišnje samo u Evropi, avio saobraćaj predstavlja najbrži i najsigurniji način prevoza što ovu granu industrije čini i jednom od najprofitabilnijih. Mi  možemo da učinimo da i Vi zakoračite u uzbudljivi svet avijacije.

Pilotska Akademija Pegaz je stekla reputaciju vodeće pilotske Akademije u regionu zahvaljujući svom kvalitetnom programu obuke, odlično obučenim instruktorima i vrlo profesionalnom osoblju.
Pilotska Akademija Pegaz već više od četvrt veka svojim kadetima obezbeđuje vrhunsko znanje i veštine neophodne za bezbedno i efikasno upravljanje avionom bilo da je u pitanju privatna ili komercijalna letilica. Naši osnovni programi obuke podrazumevaju veliki broj časova praktične nastave koju vode vrhunski instruktori, dok teoretski deo nastave izvode profesori Univerziteta u Beogradu i experti sa višegodišnjim iskustvom u civilnom vazduhoplovstvu.
Svaka faza treninga se pažljivo nadzire kako bismo pratili napredak učenika i prilagodili tempo obuke potrebama svakog pojedinačnog kandidata. Posebna pažnja se posvećuje brifingu pre i posle svakog praktičnog časa letenja.

Pilotska Akademija Pegaz školuje pilote za sledeće dozvole i ovlašćenja:

Private Pilot Licence PPL(A)
Commercial Pilot licence CPL(A)
Instrumental Rating Single Engine IR(A)-(SE)
Instrumental Rating Multi Engine IR(A)-(ME)
Air Transport Pilot Licence ATPL(A)
Flight Instructer FI(A)    
Multi Engine Pilot MEP(A)

Nakon završene obuke naši piloti ispunjavaju sve uslove da konkurišu za pozicije u domaćim i svetskim avio kompanijama u kojima se potom, prema potrebama, obučavaju za letenje na određenom tipu aviona.

JEDNOM KADA OSETIŠ LET, HODAĆEŠ ZEMLJOM, OČIJU UPRTIH U NEBO, TAMO GDE SI BIO, I TAMO GDE TEŽIŠ DA SE VRATIŠ...